Kaposvári a legerõsebb hazai tûzoltó

Az erõ és az ügyesség dominált május tizenhetedikén a Mûvészetek Palotájánál, ekkor rendezte meg ugyanis a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Budapesti Tûzoltó Szövetség a TFA – Hungary országos és meghívásos nemzetközi bajnokságot. A Toughest Firefighter Alive (Legerõsebb Tûzoltó) magyarországi versenyének idei abszolút egyéni gyõztese Stanislav Kalvoda, a csehországi Brno tûzoltóságának õrmestere lett, a csapatversenyt pedig a tiszaújvárosi Tûzoltó és Mûszaki Mentõ Kft. hármasa nyerte.
Az erõpróba látványosan illeszti be a tûzoltók mindennapi munkáját versenyszerûen mérhetõ keretek közé. A kanadai tûzoltók fejébõl kipattant ötletet az angol kollégák fejlesztették mesterfokra, náluk már évente több alkalommal is szerveznek versenyt. A TFA a kétévente megrendezett Tûzoltó Világjátékok versenyprogramjába is felkerült, és mostanra a legnépszerûbb versenyszámmá nõtte ki magát a több mint hatvan sportág közül.
 
Magyarországon elsõ ízben 2005-ben rendeztek TFA-bajnokságot, az akkori Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság szervezésében. Az elsõ három budapesti verseny során még nem érte el a százat az indulók száma, 2008-tól azonban az európai versenyek közül a legnagyobbá nõtte ki magát a hazai viadal.
 
A mostani megmérettetésre több mint kétszáz egyéni versenyzõ adta le nevezését, harmincegy hivatásos tûzoltóságot, hat önkéntes tûzoltó egyesületet, hét katasztrófavédelmi igazgatóságot képviselnek, illetve jöttek versenyzõk Szlovákiából és Csehországból is. Öt korcsoportban, hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi kategóriában mérték össze erejüket a rajthoz állók, a csapatverseny sorrendje pedig a szervezeti egységenkénti legjobb három eredmény alapján, kategória, korcsoport nélkül alakult ki.
 
A teljesítendõ feladatokról a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tûzoltósági fõfelügyelõje, a hongkongi Tûzoltó Világjátékokon szerzett bronzérmével az eddigi legjobb egyéni magyar eredményt elérõ Dr. Kanyó Ferenc tû. alezredes beszélt.
 
Az elsõ állomáson a versenyzõ a rajtvonaltól a fecskendõig szalad, mindkét oldalon rácsatlakoztat egy-egy „B” tömlõt a fecskendõ nyomócsonkjaira, majd kihúzza a két, négy-négy „B” tömlõbõl összekapcsolt alapvezetéket a 80 méterre lévõ jelig. Ezután két, kifektetett „B” tömlõt kell egymás után egysorosan összetekerni és elhelyezni egy ládában, végül még tíz métert is kell futni a célig. Itt, mondta Kanyó alezredes, a gyors izomzat számít, a tömlõhúzás a combokat veszi igénybe a legjobban. Erre a versenyszámra egyébként autóhúzással, -tolással szoktak felkészülni. A tömlõtekeréshez jó technika kell, gyors pörgetéssel, a tömlõt oldalról ütögetve lehet jó eredményt elérni.
 
A második állomáson több embert próbáló feladatot is meg kellett oldaniuk a versenyzõknek. Az úgynevezett kalapácsdobozban egy hatkilós kalapáccsal 50-50 ütést kellett mérniük a doboz aljára és tetejére. Ezután némi futás után egy tizenöt kilós mûanyag kannát kell átvinni egy alagúton oda-vissza, majd egy felnõtt férfi súlyát nyomó, nyolcvan kilogrammos bábut (a nõi versenyzõk „alanya” negyvenkilós) kellett felemelni, megtenni vele meghatározott távolságot, végül a maradék erõ felhasználásával – némi futást követõen – le kellett küzdeni egy kötéllel ellátott akadályfalat is. Az óra a palánk másik oldalán lévõ szivacsba való huppanáskor állt meg. A fõvárosi fõfelügyelõ elmondta, a bábut felvenni leginkább lendületbõl lehet, van, aki hosszában, van, aki keresztben gurul végig rajta és tekeri magára a homoktöltetû „testet”. A legjobb eredményt elérõ magyar versenyzõ, a kaposvári ifjabb Bodó László egyébként az átbukfencezõs megoldást választotta. A töltet azért érdekes, mert ellentétben a máshol használt fabábokkal, illetve a birkózók bábuival, itt „nincsenek állandó testrészek”, a homok folyton közlekedik, és ezzel gyakran változik az egyensúly. Ez volt egyébként az az állomás, ahol jó néhányan feladták, volt, akin a bábu fogott ki, másnak a palánkra való felmászáshoz nem maradt ereje. Ezért is fogalmazott úgy Kanyó Ferenc, hogy ez az állomás a leginkább erõnlétet igénylõ.
 
Az erõpróba harmadik állomásán elõbb két kéttagú dugólétrát állítottak egy állványzat mellé a versenyzõk, majd mindkét kezükben egy-egy tizenöt kilós mûanyag kannával elindultak a kiépített torony tetejére. Miután felértek, kötélen felhúztak két darab összetekert „B” tömlõt nagyjából két emelet magasságba. Mikor ez megvolt, ismét megragadták a kannákat és a lépcsõket egyesével véve – a duplázásért hibapont járt – elindultak lefelé. Itt még nem volt vége a dolognak, mert még egy sugárcsõre is rá kellett csavarni a lövõkét, végül pár méter futás következett a célig. Az alezredes ennél az állomásnál a tömlõhúzást emelte ki, mint mondta, a leghatékonyabb, ha a versenyzõ áthajol a korláton és nagy mozdulatokkal húzza felfelé a tömlõket.
 
A negyedik állomásnak a Mûvészetek Palotája adott helyet, itt a klasszikus lépcsõfutás várt a versenyzõkre.
 
Az állomásokon, a másodikat kivéve, mindenhol légzõkészülékkel a hátukon mentek végig az indulók. Minden tizedik percben el kellett kezdeniük egy-egy feladatot, amire legfeljebb hat percük volt. Amennyiben valami meghaladta az erejüket, abbahagyhatták, ilyenkor a feladatra a maximális hat perces idõt számították náluk, illetve a befejezetlenségért plusz két perc járt, viszont a versenyt folytathatták.
 
Kanyó Ferenc elmondta, a német, illetve osztrák világbajnokok az állomásokat – amelyek egyébként országonként, ha minimális mértékben is, de eltérõek – összesen öt perc alatt teljesítik.
 
Az egész nap folyó küzdelmek végén, az eredményhirdetésen Bérczi László tû. dandártábornok, országos tûzoltósági fõfelügyelõ elismeréssel szólt a versenyzõk teljesítményérõl, a mögötte lévõ munkáról, külön kiemelve az idén elõször rajthoz álló hölgyek eredményét. A díjakat a tábornok a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetõjével, Palotai Zsolt Gábor tû. ezredessel adta át.
 
A 2013-as TFA – Hungary országos és meghívásos nemzetközi bajnokságon az abszolút egyéni elsõséget Stanislav Kalvoda, a csehországi Brno tûzoltóságának õrmestere szerezte meg, kevesebb, mint 5 perc 40 másodperces eredménnyel. Így begyûjtötte a 35-39 évesek bajnoki címét is. A legjobb magyar a kategóriában a KÖTÉL Egyesület indulója, ifj. Bodó László lett, akinek mindenhez körülbelül tizenegy másodperccel több idõ kellett. Ezzel nyilván megnyerte az önkéntes tûzoltók és a harminc alattiak versenyét is. A létesítményieknél a tiszaújvárosi Tûzoltó és Mûszaki Mentõ Kft. indulója, Varga Lajos végzett az élen, megszerezve a 30-34 évesek között is az elsõséget. Az önkormányzati tûzoltóknál a gyomaendrõdi Farkasinszki Mariann teljesített a legjobban. A negyven év felettieknél a szlovák csapat tagja, Slivka Marek bizonyult a legjobbnak, a negyvenöt évesnél idõsebbeknél pedig csapattársa, Tomovic Vlastimil teljesítette a legrövidebb idõ alatt a feladatokat. A hölgyeknél a fábiánsebestyéni önkénteseket erõsítõ Jaksa Petra nem talált legyõzõre. A csapatok abszolút versenyét, és ezzel természetesen a létesítményiekét is a tiszaújvárosi Tûzoltó és Mûszaki Mentõ Kft. nyerte Varga Lajos, Pauska Krisztián és Benõcs Zoltán eredményének köszönhetõen. Az önkéntes tûzoltók csapatversenyében a Vértestolnai Önkéntes Tûzoltó Egyesület lett a legjobb, a csapatban Cserge Róbert, Ruckenbrot György és Szinger Gergely versenyzett.
FOTÓ: Szabadi Bálint FKI VIDEÓCSOPORT
Link: További képek a galériában 

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu